Byggekartel koordinerede priser for 400 mio. kr.
Efter flere år med sager er den store byggekartelssag afsluttet. Med beslutningen om, at selskabet Julius Nielsens & Søns ikke skal betale nogen bøde, har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen lukket det store sag, er har handlet om prisaftaler i byggebranchen.
Sagerne har kørt i flere år og myndighederne kan nu gøre status. Samlet er der uddelt bøder for 31 mio. kr. til 25 forskellige virksomheder og 21 ledende medarbejdere.
- Jeg er glad for, at der nu er sat punktum for sagerne om de storkøbenhavnske byggekarteller. Karteldeltagerne har sat konkurrencen ud af kraft ved at koordinere priser på byggeprojekter, og det har skadet både offentlige og private bygherrer, skriver direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Jakob Hald.
Julius Nielsen & Søn er det sidste selskab i rækken af sager, og her er Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen og Bagmandspolitiet endt med ikke at rejse tiltale.
Selskabet var ellers tiltalt for at have aftalt priser mindst 20 gange, men 'selskabet har medvirket til afsløringen af flere ulovlige forhold blandt byggeselskaber i Storkøbenhavn, og dermed opfyldt kriterierne for tiltalefrafald.'
- Karteller er alvorlig økonomisk kriminalitet, der i dag kan straffes med både fængsel og høje bøder. Alle virksomheder skal holde sig langt væk fra karteller, men er en virksomhed kommet på den forkerte side af stregen, så er en ansøgning om straflempelse den rigtige vej ud af kartellet, skriver Jakob Hald.
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen skriver, at de involverede selskaber havde koordineret priser for byggeprojekter med en samlet værdi på 400-500 mio. kr. Et enkelt selskab er blevet frifundet. Det var Skou Gruppen med daværende formand for Dansk Byggeri Martin Skou i chefstolen. Den største bøde er givet til selskabet Elindco Byggefirma, der fik en bøde på 10 mio. kr.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.